ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Διαλέξτε το σωστό παιδικό κάθισμα. Υπάρχουν 2 κατηγορίες καθισμάτων:
- Τα καθίσματα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλα για μωρά έως 9 μηνών ή βάρους δέκα κιλών και αντικαθιστούν συνήθως το πορτ-μπεμπέ ή το ριλάξ. Τοποθετούνται πάντα με φορά αντίθετη προς την πορεία κίνησης και στερεώνονται στο πίσω κάθισμα με τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται καθίσματα για παιδιά ηλικίας από 9 μηνών έως 4 ετών, δηλαδή μέχρι το παιδί να αποκτήσει βάρος περίπου 18 κιλών. Τα καθίσματα τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα με κατεύθυνση προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και ασφαλίζονται με ζώνες τριών σημείων. - Τα καθίσματα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, δηλαδή βάρους έως 36 κιλών και ύψους έως 150 εκατοστών. Χρησιμοποιούνται για να ανασηκώσουν το παιδί και να επιτρέπουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας. Υπάρχουν ανυψωτικά καθίσματα με πλάτη για παιδιά έως 25 κιλά και απλά ανυψωτικά μαξιλάρια για παιδιά έως 36 κιλά.
Για ένα ασφαλές ταξίδι:
- Μη βάζετε ποτέ το παιδικό καθισματάκι στη θέση του συνοδηγού.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δέσει σωστά το κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου και το παιδί με το κάθισμα.
- Τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να προσφέρετε στο παιδί διπλή ασφάλεια, εκείνη του παιδικού καθίσματος και εκείνη της πίσω θέσης.
Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 71% τον κίνδυνο θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, κατά 67% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από σοβαρό τραυματισμό και κατά 50% τον κίνδυνο πρόκλησης μικροτραυματισμών.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΖΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Κάντε μία στάση για 20 με 30 λεπτά. Αφήστε το παιδί να πάρει καθαρό αέρα να περπατήσει και να ξεχαστεί.
ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ
Επιλέξτε τα ρούχα του παιδιού με γνώμονα την άνεση του. Σκεφτείτε ότι δεν θα πρέπει να κρυώνει, αλλά ούτε να ζεσταίνεται και να ιδρώνει.
Πάρτε μαζί σας και μία δεύτερη αλλαξιά ρούχα για την περίπτωση που λερωθεί ή βραχεί.
Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο, δεν υπάρχουν περιορισμοί στα ρούχα ή τα παπούτσια.
Το μόνο που σίγουρα πρέπει να έχετε μαζί σας είναι μία ζακέτα ή ένα λεπτό μπουφάν, αφού τα παιδιά κρυώνουν εύκολα σε χώρους που κλιματίζονται.
Στο πλοίο, δώστε προσοχή στα παπούτσια και προτιμήστε αθλητικά ή άλλα που να έχουν αντιολισθητική σόλα.
Επίσης, είναι καλύτερα να αποφύγετε τις μπλούζες με κουκούλα ή με κορδόνια που κρέμονται και υπάρχει περίπτωση να σκαλώσουν.
Τέλος, μην ξεχάσετε το καπέλο του.
Η ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Καλό είναι να έχετε μαζί σας:
- Νερό
- Γάλα
- Μικρά σάντουιτς με κασέρι
- Παιδικά μπισκότα (όχι με σοκολάτα)
- Ελαφρύ φαγητό σε τάπερ ή έτοιμο φαγητό σε βαζάκια
- Ειδικές σακούλες για τον εμετό
- Ένα θερμόμετρο
- Ένα αντιπυρετικό
- Ένα αντιισταμινικό
- Μία ελαφριά κουβερτούλα
- Δύο-τρεις μικρές πετσέτες
- Τα αγαπημένα του παιχνίδια
- Το γάλα και οι κρέμες του
- Οι πάνες του
- Το παιδικό αφρόλουτρο
- Η κρέμα για μετά το μπάνιο
- Το παιδικό αντιηλιακό
- Στην Αθήνα το 80% των βρεφών ως 6 μηνών μεταφέρονται στην αγκαλιά κάποιου ενήλικα ή στο πορτ-μπεμπέ κυρίως γιατί οι γονείς έχουν την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους μεταφέρονται καλύτερα.
- Στην Αθήνα το 41,3% των παιδιών από 7 μηνών έως 1 έτους κάθεται στα γόνατα κάποιου ενήλικα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
- Στα παιδιά από 7 έως 12 μηνών το 38% περίπου πηγαινοέρχεται στο πίσω κάθισμα ενώ το 41% των παιδιών από 1 έως 2 χρόνων κάθεται σε μόνιμη βάση.
- Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών ταξιδεύουν σε ποσοστό 37% στο πίσω κάθισμα με κάποιο άλλο άτομο που στο 15% των περιπτώσεων είναι το μεγαλύτερο αδερφάκι τους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών ηλικίας 3-4 χρόνων είναι 56%
- Το 7% των παιδιών ηλικίας 1-4 ετών μεταφέρεται στο πίσω κάθισμα χωρίς ζώνη ασφαλείας και χωρίς κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία συνοδό δίπλα τους.
- Στα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών μόνο το 11% κάθονται στο ειδικό καθισματάκι ενώ ένα 8% το χρησιμοποιεί περιστασιακά καθώς τα παιδιά αρνούνται να καθίσουν σε αυτό.
- Οι γονείς αγνοούσαν σε ποσοστό 97% τις προδιαγραφές για τη χρήση του παιδικού καθίσματος.
- Στην περιοχή της Αττικής μόνο το 0,6% των γονέων αγοράζει το βρεφικό κάθισμα τελευταίων προδιαγραφών που τοποθετείται με φορά προς τα πίσω και προσφέρει ασφάλεια στο βρέφος.
- Παιδικό κάθισμα αγοράζει το 60% των γονέων που έχουν αυτοκίνητο και ζουν στην Αθήνα και το 36% εκείνων που ζουν στην επαρχία.
- Στην επαρχία μεταφέρεται σε καθισματάκι μόνο το 4% των βρεφών ως 6 μηνών και μόλις το 5% των παιδιών ηλικίας 3-4 χρόνων.
- Το κάθισμα ασφαλείας χρησιμοποιείται κατά κανόνα όχι περισσότερο από ένα με ενάμιση χρόνο.
- Το 2,7% των παιδιών στην Αττική και το 5-8% των παιδιών στην επαρχία μεταφέρεται στην αγκαλιά του συνοδηγού.
- Από έρευνα του ΚΕΠΠΑ σε γονείς 292 παιδιών που επισκέφθηκαν το Μάρτιο του 1996 τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία (Νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού, Γ.Π.Ν. Βόλου και Γ.Π.Ν. Κέρκυρας) διαπιστώθηκε ότι μόνο το 29% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί τα ειδικά καθίσματα στο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των παιδιών ηλικίας 0-12 ετών, δηλαδή ούτε 1:3 οικογένειες.
- Παράλληλα, προκύπτει ότι 1:10 παιδιά κάθεται συνήθως στο κάθισμα του συνοδηγού με 4/πλάσια πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος και 1:4 παιδιά δεν έχει ειδική θέση στο αυτοκίνητο. Εξάλλου, παρότι είναι γνωστό ότι η μεταφορά του παιδιού στο αυτοκίνητο χωρίς χρήση ειδικού καθίσματος 7/πλασιάζει την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η πλειοψηφία των Ελληνόπουλων μεταφέρεται στην αγκαλιά κάποιου ενήλικα, κυκλοφορεί ελεύθερα στο πίσω κάθισμα ή κάνει παρέα στον οδηγό από τη θέση του συνοδηγού.
- Από τα ελληνικά στοιχεία φαίνεται ότι στο 4.4% των περιπτώσεων η λύση της ασφαλούς μεταφοράς δεν είναι εύκολη γιατί είτε δεν υπάρχει αυτοκίνητο στην οικογένεια είτε το όχημα είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει το παιδί ως επιβάτη. Στο 6% των περιπτώσεων οι γονείς δηλώνουν οικονομικές δυσκολίες, στο 9% άγνοια ή αδιαφορία και στο 5% αμέλεια ενώ ένα 33% του πληθυσμού ισχυρίζεται ότι το κάθισμα είναι περιττό αφού το παιδί το κρατά «με ασφάλεια η μαμά στην αγκαλιά» ή δεν είναι απαραίτητο «γιατί το παιδί δε μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο».
- Σε σχετική έρευνα του ΚΕΠΠΑ σε συνεργασία με την Τροχαία φάνηκε ότι το 91% των παιδιών ηλικίας 0-11 ετών μετακινείται χωρίς παιδικό κάθισμα. Από αυτά τα παιδιά το 3,5% ήταν επιβάτες μπροστινού καθίσματος.
- όχι αιχμηρά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ εφόσον μεταφέρουμε επιβάτες και ιδιαίτερα παιδιά
- δέσιμο των αντικειμένων μέσα στο πορτ-μπαγκάζ με στηρίγματα που βιδώνονται στην εσωτερική λαμαρίνα
- ερώτηση προς την αντιπροσωπεία για το πόσο αντέχει το ενδιάμεσο χώρισμα πορτ-μπαγκάζ/εσωτερικός χώρος και για το αν έχει προβλεφθεί
- ενίσχυση (και πώς) που μπορεί να εφαρμόσει η αντιπροσωπεία.
- Τοποθετήστε συστήματα συναγερμού και κλειδαριών ασφαλείας του τιμονιού.
- Φυλάξτε το αυτοκίνητό σας, εάν είναι δυνατόν, σε γκαράζ του σπιτιού ή σε οργανωμένα και υπεύθυνα γκαράζ, τα οποία καταβάλλουν αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής κ.λ.π.
- Καλύψτε το με κουκούλα.
- Επιλέξτε εξουσιοδοτημένο ή γνωστό σας συνεργείο για επισκευή.
- Τοποθετήστε ξεχωριστά κλειδιά για την τάπα βενζίνης.
- Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά και έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητο.
- Όταν κατεβαίνετε, έστω και για λίγο από το αυτοκίνητό σας, να σβήνετε την μηχανή, να βγάζετε το κλειδί και να κλειδώνετε.
- Μην έχετε μαζί με τα κλειδιά του αυτοκινήτου και τα κλειδιά του σπιτιού σας. Αν σας κλέψουν το αυτοκίνητο, να μην σας κλέψουν και το σπίτι.
- Όταν αγοράζετε αυτοκίνητο από ιδιώτες, ελέγξτε την άδεια κυκλοφορίας αν είναι γνήσια και με μηχανικό, αν ο αριθμός πλαισίου είναι αυτός που αναγράφεται στην άδεια. Αν αγοράζετε μεταχειρισμένο ρωτήστε τον προηγούμενο κάτοχο σε ποια κατάσταση το πούλησε στο συνεργείο ή στον έμπορο. Είναι πολύ πιθανό να σας πουλήσουν κλεμμένο αυτοκίνητο.
- Μην αφήνετε την τσάντα σας ή τον χαρτοφύλακά σας στην θέση του συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα. Από το ανοικτό παράθυρο, στο φανάρι που είσθε σταματημένοι, μπορεί να σας την πάρουν.
- Μην βιάζεστε να κατεβείτε για να δείτε το σπασμένο λάστιχο που σας λεει από το παράθυρο άγνωστος μοτοσικλετιστής. Όταν κατεβείτε θα σας αρπάξει την τσάντα ή θα σας κλέψει το αυτοκίνητο.
- Μην αφήνετε μέσα τσάντες, φακέλους, ρούχα κ.λ.π. Θα σας σπάσουν το τζάμι και θα τα κλέψουν.
- Πάρετε μαζί σας το κασετόφωνο ή την πρόσοψή του. Αν είναι αξίας θα σας το πάρουν και θα σας κάνουν και ζημιά στο αυτοκίνητο.
- Ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία και καταγγείλετε την κλοπή δίνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας, τον αριθμό πλαισίου και κινητήρα και περιγράφοντας τα πράγματα που έχει μέσα.
- Όταν σας ειδοποιήσουν ότι βρέθηκε, ενημερώστε αμέσως την αστυνομία και μην το αγγίζετε. Πρέπει να ερευνηθεί από την Σήμανση. Ενημερώστε αμέσως την αστυνομία αν σας ζητούν χρήματα για την επιστροφή του αυτοκινήτου. Δεν δίνουμε ποτέ χρήματα. Συζητείστε ψύχραιμα με τους κλέφτες, σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας, και αν πειστείτε πράγματι ότι έχουν το αυτοκίνητο, διότι σας περιγράφουν κάποιο πράγμα που μόνο εσείς γνωρίζετε ότι υπάρχει, τότε μεθοδεύεται η σύλληψή τους από την Αστυνομία. Ποτέ δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απειλές που εκστομίζουν.
- Μην βάζετε αγγελίες γιατί γίνεστε εύκολα θύματα απατεώνων οι οποίοι δεν έχουν το αυτοκίνητό σας.
ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ EUROPE ASSISTANCE 3803841, 3423787 EXPREES SERVICE 154 HELLAS SERVICE 1057 INTERAMERICAN 168 MONDIAL ASSISTANCE 9910025 ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 3299999 ΕΛΠΑ 104
Μαξιλαράκια καθισμάτων
Το υψηλότερο σημείο για τα μαξιλαράκια καθισμάτων πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το υψηλότερο σημείο απ'το κεφάλι του επιβάτη και να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Σιγουρευτείτε οτι αφού θα ρυθμίσετε το μαξιλαράκι, αυτό θα παραμείνει στην θέση του.
Αερόσακοι και ζώνες αφαλείας
Ο αερόσακος και οι ζώνες ασφαλείας είναι συμπληρωματικά αντικείμενα.Οι αερόσακοι προστατεύουν μόνο το κεφάλι ενώ οι ζώνες ασφαλείας το στήθος,τα χέρια και τα πόδια.Ακόμα και για μικρές απόστάσεις μην ξεχνάτε να προσδεθείται.
Αερόσακοι και παιδιά
Αν το όχημά σας είναι εξοπλισμένο με αερόσακους ,μην τοποθετείτε ποτέ τα ειδικά παιδικά καθίσματα στα μπροστινά καθίσματα του οχήματος. Μια προειδοποιητική ετικέτα ,μπορεί να είναι τοποθετημένη στα καινούρια αυτοκίνητα με τέτοιο τρόπο ωστε να διακρίνονται εύκολα οι αερόσακοι.
Επικίνδυνες αποσκευές
Σε περίπτωση που μεταφέρετε αποσκευές στο πορτ-μπαγκάζ ,δέστε τις πίσω ζώνες ασφαλείας.Αυτό βοηθάει στο να μειωθεί ο κίνδυνος να πεταχτούν οι αποσκευές στο χώρο που βρίσκονται οι επιβάτες σε περίπτωση σύγγρουσης.
Μεταλλικές προστατευτικές μπάρες-τρεις λόγοι για να μη τις έχετε
- μπορεί να ¨ξεγελάσουν¨ τους αισθητήρες των αερόσακων με αποτέλεσμα να τους κάνουν να φουσκώσουν πολύ νωρίς ή αργά σε ένα ατύχημα. - μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του οχήματος να απορροφά τους κραδασμούς. - αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τους ποδηλάτες/μοτοσυκλετιστές και τους πεζούς ,ειδικά τα παιδιά.
Σχάρες αποσκευών
Οι σχάρες αποσκευών πρέπει να ασφαλίζονται καλά με μηχανικές αποσκευές οι οποίες είναι και οι πιο ασφαλείς (αποφύγετε μηχανισμούςμε βαντούζες ή μαγνητικές συσκευές).Οι σχάρες πρέπει να ελέγχονται τακτικά αφού η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να αλλοιώσει το πόσο σφιχτά έχουν δεθεί.Αφαιρέστε τις όταν δεν χρησιμοποιούνται : είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου.
Γίνετε ευδιάκριτοι!
Όταν οι καιρικές συνθήκες κάνουν την οδήγηση ιδιαίτερα επικίνδυνη (πυκνή ομίχλη,καταρακτώδης βροχή κ.τ.λ.),θυμηθείτε οτι τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα είναι 2 με 4 φορές πιο ορατά από τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα.Οι στατιστικές για τα τροχαία ατυχήματα έδειξαν οτι τα μαύρα οχήματα συμμετέχουν στο 20% των συγκρούσεων ,παρόλο που αυτά αποτελούν μόνο το 5% απ'το συνολικό αριθμό των αυτοκινήτων.
Ελέγξτε τα ελαστικά σας!
Συνίσταται ιδιαίτερα να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας το λιγότερο μία φορά τον μήνα.Τα λάστιχα πρέπει να ελέγχονται όταν είναι κρύα, μια ώρα αφού έχετε σταματήσει την οδήγηση ή αφού έχετε οδηγήσει μόνο δύο με τρία χιλιόμετρα με μέτρια ταχύτητα.Αν το όχημά σας είναι βαριά φορτωμένο,το ταξίδι σας είναι μακρινό ή αν ρυμουλκείτε τροχόσπιτο, σας συμβουλέύουμε να να φουσκώσετε τα ελαστικά σας με υψηλότερη πίεση.Τα ελαστικά τα οποία δεν είναι επαρκώς φουσκωμένα ,ζεσταίνονται πιο γρήγορα φθείρονται πρόωρα και αυξάνεται ο κίνδυνος.
Συμβουλές προστασίας του αυτοκινήτου
Υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε την κλοπή του αυτοκινήτου σας:
Α. Όταν κυκλοφορείτε με το αυτοκίνητο σας: Β. Όταν σταματήσετε το αυτοκίνητο σας:
Γ. Αν σας κλέψουν το αυτοκίνητο σας:
Η Αλήθεια για τα Παιδικά Καθίσματα
Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 71% τον κίνδυνο θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, κατά 67% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο κατόπιν σοβαρού τραυματισμού, κατά 50% τον κίνδυνο πρόκλησης μικροτραυματισμών και δείχνουν σε ποσοστό 100% την αγάπη σας για το παιδί σας.
Με αναλογισμούς στοιχείων από τις ΗΠΑ για την ελληνική πραγματικότητα υπολογίζεται ότι η χρήση του παιδικού καθίσματος θα έσωζε από βέβαιο θάνατο 8 παιδιά κάτω των 5 ετών και θα απέτρεπε τον τραυματισμό 1.143 συνομηλίκων τους κάθε χρόνο. Ωστόσο, χάνουν τη ζωή τους 14 παιδιά επειδή ακριβώς μεταφέρονται στο αυτοκίνητο χωρίς παιδικό κάθισμα.
Παιδιά κάτω των 4 χρόνων κινδυνεύουν σε περίπτωση ατυχήματος δέκα φορές περισσότερο από τα μεγαλύτερά τους, αν δεν κάθονται σε ειδικό καθισματάκι. Ένα παιδί που δεν ταξιδεύει στο ειδικό κάθισμα μπορεί να χάσει τη ζωή του σε σύγκρουση ακόμα κι αν η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μικρή.
Ένα παιδί που μεταφέρεται στο αυτοκίνητο χωρίς ειδικό κάθισμα κατάλληλο για την ηλικία του, διατρέχει τριπλάσιο κίνδυνο τραυματισμού σε σχέση με ένα άλλο που είναι τοποθετημένο σωστά σε παιδικό κάθισμα κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του. Τα παιδιά που κάθονται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου κινδυνεύουν πέντε φορές περισσότερο να τραυματιστούν σοβαρά από εκείνα που κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Το βάρος του παιδιού σε μια σύγκρουση με μέτρια ταχύτητα γίνεται 30 φορές μεγαλύτερο. Με άλλα λόγια, ένα παιδί 3 χρόνων αποκτά βάρος σύγκρουσης 500 κιλά περίπου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι ένας παίκτης του ράγκμπι, από τον οποίο ζητήθηκε να κρατήσει όσο πιο δυνατά μπορούσε ένα ανδρείκελο μωρού, δεν τα κατάφερε, σε μια σύγκρουση με 50 χλμ/ώρα, και το μωρό εκτοξεύτηκε με δύναμη προς τα εμπρός. Για ένα παιδί που επιβαίνει σε αυτοκίνητο ο πιο επικίνδυνος τρόπος μεταφοράς του είναι στα χέρια κάποιου ενήλικα. Ακόμα και σε πολύ ήπια σύγκρουση, αν το παιδί κρατιέται στην αγκαλιά, μπορεί:
α) να εκσφενδονιστεί μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο,
β) να λειτουργήσει σαν αερόσακος για τον ενήλικα που το κρατάει,
με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ή και να χάσει τη ζωή του.
Χρήση Παιδικών Καθισμάτων
Σήμερα, στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ το 78% των βρεφών και το 85% των παιδιών ηλικίας 0-4 ετών μεταφέρονται σε ειδικό κάθισμα. Στην Ελλάδα μια έρευνα της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σε 992 παιδιά έως 4 χρόνων από την Αθήνα και την επαρχία έδειξε ότι:
Είδη Παιδικών Καθισμάτων
Κατηγορία 1η:
Βρεφικά παιδικά καθίσματα για μωρά από 0 έως 9 μηνών δηλαδή ώσπου να αποκτήσει το μωρό βάρος περίπου 10 κιλά. Τοποθετείται πάντα με φορά αντίθετη προς την πορεία του αυτοκινήτου και μπορεί πολλές φορές να χρησιμοποιηθεί και ως ρηλαξ. Μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του συνοδηγού εφόσον το αυτοκίνητο δεν είναι εξοπλισμένο με αερόσακο συνοδηγού ή κατά προτίμηση στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου με την προϋπόθεση βέβαια να έχει το αυτοκίνητο ζώνες ασφαλείας στο πίσω κάθισμα. Εφαρμόζεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου πάντα με τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων του αυτοκινήτου. Η ασφαλέστερη θέση για το παιδικό κάθισμα θεωρείται εκείνη στο μέσο του πίσω καθίσματος, οπότε σε αυτή την περίπτωση η πρόσδεση θα γίνει, στα περισσότερα αυτοκίνητα, με ζώνη 2 σημείων.
Κατηγορία 2η:
Παιδικά καθίσματα «0+» για μωρά από τη στιγμή της γέννησης τους ώσπου να συμπληρώσουν τα 13 κιλά. Τοποθετείται πάντα με φορά αντίθετη προς την πορεία του αυτοκινήτου.
Κατηγορία 3η:
Παιδικά καθίσματα για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών δηλαδή ώσπου να αποκτήσει το παιδί βάρος περίπου 18 κιλά. Τοποθετείται στη θέση του συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα με το παιδί να κοιτάζει προς τα εμπρός.
Κατηγορία 4η:
Παιδικά καθίσματα συνδυασμένα για παιδιά ηλικίας 0-4 ετών (βάρους 0-18 κιλών). Τοποθετείται με φορά αντίθετη προς την πορεία του αυτοκινήτου για τη μεταφορά βρεφών έως 9 μηνών και εφαρμόζεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου με τη βοήθεια ζώνης ασφαλείας τριών ή δύο σημείων του αυτοκινήτου.Για τη μεταφορά μωρών ηλικίας πάνω από 9 μηνών τοποθετείται με φορά προς τα εμπρός και εφαρμόζεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου με τη βοήθεια ζώνης ασφαλείας αποκλειστικά δύο σημείων.
Κατηγορία 5η:
Ανυψωτικά παιδικά καθίσματα για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών (βάρους 15-36 κιλών, ύψους μέχρι 1,50 μ). Τοποθετούνται στο μπροστινό ή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και χρησιμοποιούνται για να ανασηκώσουν το παιδί και να επιτρέψουν τη σωστή προσαρμογή της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων του αυτοκινήτου στο σώμα του παιδιού.
Οδηγίες για την Χρήση των Παιδικών Καθισμάτων
Η πιο γλυκιά και ιερή στιγμή έφτασε. Ετοιμάζεστε να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας και φυσικά θεωρείτε ότι τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει την ευτυχία σας. ΄Όταν ακούτε να μιλάνε οι άλλοι για τροχαία ατυχήματα, τραυματισμούς και θανάτους πιστεύετε ότι αυτά δεν αφορούν εσάς και το αγγελούδι σας. Άλλωστε θεωρείτε ότι η αγκαλιά σας είναι η πιο σίγουρη φωλιά για το μωρό σας μέσα στο αυτοκίνητο. Σκεφτήκατε όμως ποτέ το γεγονός ότι η ζεστή αγκαλιά σας στο αυτοκίνητο μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος; Αναρωτηθήκατε για το ποια είναι η άνετη και ασφαλής μεταφορά του μωρού σας καθώς είναι ένας ξεχωριστός επιβάτης με τις δικές του ανάγκες από την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο;
Μην ξεχνάτε ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων και σοβαρών αναπηριών στα παιδιά και ότι για το 95% των τροχαίων ατυχημάτων ευθύνεται η ανθρώπινη συμπεριφορά. Γεγονός που επισημαίνει την ανάγκη για σωστή οδική συμπεριφορά με στόχο τη μείωση των πιθανοτήτων να υποστούμε ένα τροχαίο ατύχημα. Η απόφαση για την αγορά παιδικού καθίσματος για το αυτοκίνητο υπαγορεύεται όχι μόνο από την αγάπη σας για το παιδί σας αλλά και από την ευθύνη που έχετε για την ασφαλή μετακίνησή του. Η αγορά του παιδικού καθίσματος καθώς συνδέεται άμεσα με τη ζωή του παιδιού σας θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή. Η επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος μεταφοράς του παιδιού στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει ως κύριο γνώμονα τη γνώση για την ποιότητα των προδιαγραφών ασφαλείας του προϊόντος και χρήσιμο οδηγό σημείο για τους νέους γονείς είναι η αναζήτηση της κόκκινης ετικέτας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που εγγυάται ότι το προϊόν ακολουθεί τις προδιαγραφές ασφαλείας της Κοινότητας.
Φροντίστε να επιλέξετε παιδικό κάθισμα που να πληρεί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης. Βεβαιωθείτε ότι η μάρκα που επιλέξατε αντιπροσωπεύεται επίσημα στην Ελλάδα έτσι ώστε αν συμβεί κάτι στο κάθισμα να ξέρετε που να απευθυνθείτε. Συνεννοηθείτε με τους ειδικούς του καταστήματος για το ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος παιδικού καθίσματος για το αυτοκίνητό σας (σε σχέση με τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου). Το ειδικό κάθισμα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
Πολλοί γονείς:
α) αγοράζουν μεγαλύτερο κάθισμα με την προοπτική ότι το παιδί θα μεγαλώσει γρήγορα
β) χρησιμοποιούν το ειδικό κάθισμα του προηγούμενου παιδιού τους έστω κι αν δεν είναι κατάλληλο για το βρέφος
γ) καθυστερούν να αγοράσουν τον επόμενο τύπο καθίσματος για οικονομικούς λόγους.
Πριν τοποθετήσετε το κάθισμα στο αυτοκίνητο φροντίστε να το περιεργαστείτε και να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες χρήσεως ώστε να ξέρετε τους βασικούς κανόνες και να το τοποθετήσετε σωστά στο αυτοκίνητο. Η σωστή τοποθέτησή του είναι ακόμα πιο σημαντική από την αγορά του καθώς αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για την ασφάλεια. Δυστυχώς, 7:10 καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά δεν είναι σωστά τοποθετημένα.
Το μωρό πρέπει να ασφαλίζεται με τις ζώνες του παιδικού καθίσματος μέσα στο κάθισμα και το ειδικό κάθισμα πρέπει να είναι καλά δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου
Η ζώνη του αυτοκινήτου να είναι σταθερή έτσι ώστε να μην μετακινείται το καθισματάκι να μην υπάρχουν εμπόδια πάνω στη ζώνη ούτε να έχει μπλεχτεί κάπου. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί είναι κατάλληλα δεμένο στο αυτοκίνητο και ότι οι πόρτες του αυτοκινήτου είναι ασφαλισμένες πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας.
Τα παιδικά καθίσματα είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα που δε χρειάζεται να βάζετε μαξιλάρια ή άλλα αντικείμενα για να τα ανασηκώσετε. Επιπλέον, οποιαδήποτε διάθεση ευρεσιτεχνίας όσον αφορά στην αποσύνδεση εξαρτημάτων του καθίσματος, αλλαγή στον τρόπο χρήσεως των ζωνών είτε του καθίσματος είτε του αυτοκινήτου ή παραλλαγή στην τοποθέτηση του καθίσματος στο αυτοκίνητο να είστε σίγουροι ότι θα αποβεί μοιραία όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και ενός 'απλού' φρεναρίσματος. Άλλωστε, τι σκοπό έχει η αγορά ενός παιδικού καθίσματος αν δεν τηρούμε τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη χρήση του;
Το παιδικό κάθισμα βρεφικού τύπου πρέπει να τοποθετείται πάντα αντίθετα από τη φορά της πορείας του αυτοκινήτου ώστε να προστατεύεται ο αυχένας του βρέφους.
Το παιδικό κάθισμα σε καμία περίπτωση δεν τοποθετείται στη θέση του συνοδηγού αν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με αερόσακο συνοδηγού.
Μην ξεχνάτε ότι οι ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένες για χρήση από ενηλίκους. Για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών ηλικίας <12 ετών θα πρέπει να συνδυάζεται η χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου με το κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού παιδικό κάθισμα.
Φροντίστε το παιδί να μην τρώει ή μασάει τσίχλα κατά τη διαδρομή γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού με ένα απότομο φρενάρισμα και να μην παίζει με αιχμηρά αντικείμενα γιατί μπορεί να κοπεί σε ένα απότομο φρενάρισμα.
Να ελέγχετε πάντα τα μεταλλικά μέρη του παιδικού καθίσματος και των ζωνών ασφαλείας του αυτοκινήτου μετά από έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο καθώς η υπερθέρμανσή τους σε οποιαδήποτε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο μικρό επιβάτη.
Μόλις παρατηρήσετε κάποια φθορά στο παιδικό κάθισμα μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους ειδικούς για έλεγχο και αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων. Η ζωή του παιδιού σας είναι δίχως αμφιβολία πολυτιμότερη της οικονομίας. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για χρήση ενός παιδικού καθίσματος ύστερα από την εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα καθώς δεν παρέχει πλέον την απαραίτητη προστασία.
Τέλος, να θυμάστε ότι σε περίπτωση πρόσκρουσης άλλου αυτοκινήτου από πίσω στο δικό μας και εάν το πορτ-μπαγκάζ είναι φορτωμένο υπάρχει πιθανότητα τα αντικείμενα να περάσουν στο χώρο των επιβατών και να τους τραυματίσουν. Σε τεστ της λέσχης Γερμανίας ADAC (η αντίστοιχη της Ελληνικής ΕΛΠΑ) φορτίο 30 κιλών στο πορτ-μπαγκάζ πέρασε στο χώρο των επιβατών με πρόσκρουση άλλου αυτοκινήτου μόνο με ταχύτητα 32 χλμ.
Γι΄αυτό:
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ
Πρέπει να τονισθεί ότι σε ορισμένα σημεία των οδών π.χ. γέφυρες, στενό οδόστρωμα, απότομες κλειστές στροφές, τμήματα οδοστρώματος ολισθηρά, διασταυρώσεις οδών με σιδηροδρομικές γραμμές κ.λ.π., λόγω των επισημαινόμενων ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων, με προβλεπόμενη σήμανση, οι οδηγοί θα πρέπει να οδηγούν με ιδιαίτερη προσοχή, μειώνοντας ανάλογα και την ταχύτητά τους και να τηρούν με σχολαστικότητα τους κανόνες κυκλοφορίας.