ΚΑΘΙΣΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ


Η χώρα μας είναι δυστυχώς παγκόσμια πρωταθλήτρια στα τροχαία ατυχήματα, τα οποία σε τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις έχουν ως θύματα παιδιά. Για να είναι ασφαλές το παιδί σας όταν βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Μην αφήνετε τα παιδιά άδετα στο αυτοκίνητο

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) και η ΕΛΠΑ παρέχουν τις συμβουλές που ακολουθούν.  

* Εάν το παιδί σας έχει ηλικία κάτω των 12 ετών, πρέπει να κάθεται σε ειδικό κάθισμα, το οποίο του προσφέρει αυξημένη προστασία όχι μόνον σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της μετακίνησης.
* Διαλέξτε το κάθισμα για το παιδί αναλόγως με το σωματικό βάρος και το ύψος του, και όχι μόνο με βάση την ηλικία του. Ο πίνακας που ακολουθεί θα σας βοηθήσει:

ΤΥΠΟΣ
ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ

ΒΑΡΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΠΑΙΔΙΟΥ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ

0+

έως 13 κιλά

0-15 μηνών

UN ECE Regulation  44.03

0+ , Ι

έως 18 κιλά

0-4 ετών

UN ECE Regulation  44.03

Ι

9-18 κιλά

9 μηνών-4 ετών

UN ECE Regulation  44.03

Ι,ΙΙ,ΙΙΙ

9-36 κιλά

1-4 ετών

UN ECE Regulation  44.03

ΙΙ,ΙΙΙ

15-36 κιλά

4-12 ετών

UN ECE Regulation  44.03


* Για να πληροί το κάθισμα τις τελευταίες προδιαγραφές ασφαλείας, πρέπει να φέρει την ένδειξη UN ECE Regulation 44.03.
* Να θυμάστε ότι τα παιδικά καθισματάκια που τοποθετούνται στραμμένα προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου (re-board), ενδείκνυνται για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους. Τα ρυθμιζόμενα παιδικά καθισματάκια, που μοιάζουν με μικρή καρέκλα και είναι στραμμένα προς το πρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου, είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Και τα δύο αυτά είδη διαθέτουν ιμάντες που κρατούν το παιδί ακίνητο στη θέση του. Τα μαξιλαράκια που έχουν αριστερά και δεξιά υποβραχιόνια (booster seat) ενδείκνυνται για παιδιά τεσσάρων έως οκτώ ετών. Τα μαξιλαράκια αυτά κρατούν το παιδί λίγο ανασηκωμένο ώστε να μπορεί να δεθεί καλύτερα με την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν μαξιλαράκια χωρίς πλαϊνά υποστηρικτικά.
* Βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα ταιριάζει απόλυτα στο αυτοκίνητο σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας συμβουλευτείτε τόσο τον κατασκευαστή του καθίσματος, όσο και τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Καλό είναι την ημέρα που θα αγοράσετε το καθισματάκι, να ζητήσετε από τον υπάλληλο του καταστήματος να σας δείξει πώς τοποθετείται στο αυτοκίνητο και πώς δένεται το παιδί με τους ιμάντες. Με αυτό τον τρόπο, θα δείτε και τι χώρο καταλαμβάνει το καθισματάκι στο αυτοκίνητό σας. Μην παραλείψετε επίσης να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του καθίσματος.
* Βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα ασφαλίζει σταθερά και σίγουρα στο κάθισμα του αυτοκινήτου σας.
* Το παιδικό κάθισμα πρέπει πάντοτε να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Εάν, όμως, εσείς θέλετε να το τοποθετήσετε μπροστά, πρέπει απαραιτήτως να απενεργοποιήσετε τον αερόσακο του συνοδηγού. Αν δεν ξέρετε πως, συμβουλευθείτε τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι αν ανοίξει ο αερόσακος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή ενός μικρού παιδιού που κάθεται στο ειδικό κάθισμα.
* Να δένετε το παιδί σφιχτά, αλλά άνετα, στο κάθισμα του.
* Να ελέγχετε τακτικά το κάθισμα και τις ζώνες ασφαλείας που το συγκρατούν στη θέση του, για τυχόν φθορές.
* Να σκεπάζετε το παιδικό κάθισμα όταν αφήνετε το αυτοκίνητο στον ήλιο, διότι αν ζεσταθούν πολύ τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο παιδί.
* Να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα το καθισματάκι. Θα καταλάβετε ότι είναι πια μικρό για το παιδί σας εάν αυτό δεν χωράει πλέον στο καθισματάκι ή το κεφαλάκι του εξέχει από την πλάτη του καθίσματος.
* Μην μεταφέρετε ποτέ το παιδί, ούτε για μέτρο, άδετο στο κάθισμά του.
* Μην μεταφέρετε ποτέ το παιδί στη θέση του συνοδηγού.
* Μην δένετε ποτέ το παιδί με τη δική σας ζώνη.
* Μην πειράξετε καθ' οιονδήποτε τρόπο τις ζώνες ασφαλείας που συγκρατούν το κάθισμα στη θέση του.
* Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο μέσα στο αυτοκίνητο - ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
* Τα μεγαλύτερα (άνω των 12 ετών) παιδιά πρέπει να δένονται σε κάθε διαδρομή με τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι το πάνω τμήμα της ζώνης περνά από τον θώρακα και όχι από τον λαιμό του παιδιού, και ότι το κάτω τμήμα της διέρχεται από το ισχίο και την περιοχή του μηρού. Αν διαπιστώσετε ότι η ζώνη ασφαλείας δεν είναι κατάλληλη για το παιδί σας, αγοράστε του ένα μαξιλαράκι για να κάθεται λίγο πιο ψηλά κι ας είναι 12 ετών.
* Να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Η ζώνη μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, φορέστε την και μην την βγάλετε αν δεν φθάσετε στον προορισμό σας.