Ασφαλής Οδήγηση

 

Οδήγηση στο βρεγμένο

Συμβουλές για επιδόσεις

Οδήγηση στην πόλη το καλοκαίρι

Άνετη οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες

Συμβουλές οδήγησης εντός δρόμου

Συμβουλές οδήγησης τον χειμώνα

Συμβουλές οδήγησης για όλες τις εποχές

Οδήγηση 4Χ4 εκτός δρόμου

Συμβουλές για ελαφρά φορτηγά

 

 

Οδήγηση στο βρεγμένο

1. Ελέγχετε συστηματικά τα ελαστικά σας...

Ελέγχετε πάντα τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την παρακάτω τυπική συντήρηση: Διατηρείτε τα ελαστικά σας σωστά φουσκωμένα. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά σας προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος και μπορείτε να τη βρείτε στο άκρο της πόρτας του οχήματος, το στύλο της πόρτας, και το πορτάκι της θήκης ή το πορτάκι των καυσίμων. Αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη. Ο αριθμός που αναφέρεται στο πλαινή όψη του ελαστικού δεν είναι η προτεινόμενη πίεση αέρα-είναι η μέγιστη πίεση αέρα του ελαστικού. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση αέρα του ελαστικού σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ελέγξτε το βάθος πέλματος τών ελαστικών. Το κανονικό βάθος πέλματος σας βοηθά να αποφεύγετε την πλαγιολίσθηση και την υδρολίσθηση.

 

2. Ελαττώστε ταχύτητα.

Καθώς πέφτει η βροχή, αναμειγνύεται με ρύπους και λάδι στο οδόστρωμα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ολισθηρότητας. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την ολίσθηση είναι να ελαττώσετε ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.

 

3. Μάθετε πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο μετά από μια ολίσθηση.

Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει θυμηθείτε να μην πατήσετε απότομα τα φρένα. Μην πατάτε επαναλαμβανόμενα τα φρένα αν έχετε σύστημα φρένων κατά του κλειδώματος των τροχών (ABS). Αντί για αυτό εφαρμόστε έντονη, σταθερή πίεση στα φρένα και οδηγείστε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

 

4. Κρατάτε απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου - τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι - καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά. Η απόσταση φρεναρίσμος στο βρεγμένο είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στο στεγνό.Αφού απαιτείται μεγαλύτερη απόσταση για το φρενάρισμα, είναι σημαντικό να μην κολλάτε στον μπροστινό σας. Κρατήστε κάτι περισσότερο από την απόσταση δύο αυτοκινήτων μεταξύ του αυτοκινήτου σας και του προπορευόμενου οχήματος.

 

5. Οδηγείτε στα ίχνη ενός προπορευόμενου αυτοκινήτου.

Αποφύγετε τη χρήση των φρένων σας. Όποτε είναι δυνατό ελαττώστε ταχύτητα παίρνοντας το πόδι σας από το γκάζι. Ανάψτε τα φώτα πορείας σας ακόμη και σε συνθήκες ελαφριάς βροχόπτωσης. Δεν βοηθούν μόνο να έσας να βλέπεται το δρόμο, αλλά βοηθούν και τους άλλους οδηγούς να βλέπουν εσάς. Ανάβετε τα φώτα πορείας σας ώστε είστε αντιλυπτοί από τα οχήματα που σας ακολουθούν.

 

6. Προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας.

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου - τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι - καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.

 

7. Μάθετε πώς να αποφεύγετε και να αντιμετωπίζετε την υδρολίσθηση.

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός συσσώρευσης του νερού μπροστά από τα ελασικά σας είναι μεγαλύτερος από αυτών που το βάρος του αυτοκινήτων σας είναι ικανό να απομακρύνει. Η πίεση του νερού αναγκάζει το όχημά σας να ολισθένει πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού που δημιουργείται ανάμεσα στα ελαστικά σας και τον δρόμο. Σε αυτό το σημείο, το αυτοκίνητό σας μπορεί να χάσει πλήρος την επαφή του με τον δρόμο,διατρέχοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε ή να βρεθείτε εκτός λωρίδας, ή ακόμη και εκτός δρόμου. Για να αποφύγετε την υδρολίσθηση, διατηρήστε τα ελαστικά σας με την σωστή πίεση αέρα, διατηρήστε καλό πέλμα στα ελαστικά σας και αντικαταστήστε τα όταν πρέπει, ελαττώστε ταχύτητα όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος, και μείνετε μακριά από μικρές λίμνες. Δοκιμάστε να οδηγήσετε στα ίχνη ελαστικών από τα προπορευόμενα οχήματα. Αν βρεθείτε να υδρολισθαίνετε, μην φρενάρετε και μην στρίψετε απότομα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητό σας να γλιστρήσει. Χαλαρώστε το πόδι σας στο γκάζι μέχρι το αυτοκίνητο να ελαττώσει ταχύτητα και να μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερη επαφή με το δρόμο. Αν χρειάζεται να φρενάρετε κάντε το απαλά με ελαφρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αν το αυτοκίνητό σας έχει ABS, τότε φρενάρετε κανονικά, ο υπολογιστής του αυτοκινήτου θα προσομοιώσει την επαναλαμβανόμενη κίνηση όποτε είναι απαραίτητο.

 

8. Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή σταματήστε!

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες, αφήνοντας ένα σχεδόν αδιάκοπο κάλυμμα νερού να καλύπτει το παρμπρίζ. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη ώστε τα άκρα του δρόμου ή των άλλων αυτοκινήτων να μην είναι ορατά από απόσταση ασφαλείας, είναι ώρα να βγείτε απο το δρόμο και να περιμένετε να κοπάσει η βροχή. Είναι καλύτερα να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλες προστατευμένες περιοχές. Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σας επιλογή, κάντε όσο πιο άκρη μπορείτε και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα. Κρατήστε τα φώτα πορείας σας αναμμένα και ανάψτε τα φώτα κινδύνου (alarm) για να ειδοποιήτε τους άλλους οδηγούς.

 

9. Οι πρώτες σταγόνες βροχής κάνουν το δρόμο πολύ ολισθηρό.

Οι πρώτες σταγόνες βροχής καθιστούν την οδήγηση εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η λάσπη και το λάδι στο στεγνό δρόμο συνδυάζονται με το νερό και σχηματίζουν μια ολισθηρή επιφάνεια Οι οδηγοί είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν απώλεια ελέγχου και συνιστάται να έιναι εξαιρετικά προσεχτικοί για την πρώτη μισή ώρα μετά την έναρξη της βροχής.

 

10. Ο συννεφιασμένος καιρός μειώνει την ορατότητα.

Προσέξτε ιδιαίτερα κατά την προσπέραση άλλων οχημάτων.

 

11. "Στεγνώστε" τα φρένα σας όταν περάσετε μέσα από λιμνάζοντα νερά.

Αν έχετε οδηγήσει μέσα από λιμνάζοντα νερά βάθους ικανού να βρέξουν τα τακάκια των φρένων σας, φρενάρετε απαλά για να τα "στεγνώσετε".

 

12. Μην οδηγείτε κουρασμένοι.

Σταματήστε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες ή κάθε 150 χλμ για να ξεκουραστείτε.


Συμβουλές για επιδόσεις

Η υψηλή επίδοση δεν απατείται μόνο από οδηγούς αγώνων. Είστε έτοιμοι να βγείτε στο δρόμο;

1. Μην γίνεστε επιθετικός οδηγός.

Το να φωνάζετε, να πατάτε το κλάξον, να φρενάρετε απότομα μπροστά από κάποιον που κολλά επάνω σας, να πατάτε στο άκρο του δρόμου, να τρέχετε, να κάνετε άσεμνες χειρονομίες... όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα επικίνδυνες καταστάσεις. Προσέξτε τον πραγματικό κίνδυνο και κρατήστε τον έλεγχό σας. Μην οδηγείτε όταν είστε θυμωμένοι, πολύ κουρασμένοι, ή στενoχωρημένοι. Αποφύγετε τις συγκρούσεις ακόμη και εάν έχετε δίκιο. Προβλέψτε περισσότερο χρόνο για να αποφύγετε την κυκλοφοριακή συμφόρηση όποτε είναι δυνατό.

 

2. Αποφύγετε τους επιθετικούς οδηγούς.

Αν ένας οδηγός ενεργεί επιθετικά προς εσάς μην τον προκαλείτε ή τον αντιμετωπίζετε. Αποφύγετέ τον. Μην τον κοιτάτε. Κρατήστε τις πόρτες σας κλειδωμένες και τα παράθυρά σας ανεβασμένα. Μην υποτιμάτε τη δυνατότητα του άλλου οδηγού στην επιθετικότητα.

 

3. Να είστε σε ετοιμότητα.

Να είστε χαλαροί, ήρεμοι και να μην είστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών. Αποφύγετε δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή σας όπως το φαγητό ή τη συζήτηση με τους επιβάτες.

 

4. Αποφύγετε την υπνηλία της εθνικής οδού.

Η υπνηλία της εθνικής οδού - η υπερβολική τάση ύπνου που προκαλείται από επαναλαμβανόμενα οπτικά ερεθίσματα και κόπωση - είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της οδήγησης. Όταν οδηγείτε μεγάλες αποστάσεις, κάνετε συχνές στάσεις κατά τις οποίες μπορείτε να κοιμηθείτε για λίγο ή να κάνετε ασκήσεις. Εξασκήστε τα μάτια σας διαβάζοντας οδικές πινακίδες ή μεταθέτοντας την εστίαση των ματιών σας σε διαφορετικά σημεία του δρόμου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκουραστεί αρκετά. Αν νιώσετε ότι αποκοιμιέστε και χάνετε τη συγκέντρωσή σας - ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ! Ξεκουραστείτε όσο χρειάζεται, και μετά συνεχίστε.

 

5. Οδηγείτε αμυντικά.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Να είστε πάντα έτοιμοι να αντιδράσετε απέναντι στους άλλους οδηγούς, εάν δεν κάνουν αυτό που πρέπει - ή αυτό που νομίζετε ότι πρέπει να κάνουν. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη σύγκρουση, δοκιμάστε να αποφύγετε την πιο επικίνδυνη επιλογή. Για παράδειγμα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσετε βγαίνοντας από τον δρόμο αντί να χτυπήσετε με ένα άλλο όχημα μετωπικά.

 

Οδήγηση στην πόλη το καλοκαίρι

Συμβουλές για την οδήγηση στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες.

1. Να είστε δύο φορές πιο έτοιμοι - πρέπει να προσέξετε περισσότερα πράγματα!

Οι πόλεις και οι αστικές περιοχές έχουν αυξημένη κίνηση από πεζούς, τραμ και ποδήλατα μέχρι οχήματα υπηρεσιών, όπως καθαριστήρες δρόμων και απορριματοφόρα. Πρέπει να προσέχετε διπλά. Πρέπει να δείχνετε μεγάλη προσοχή σε ότι συμβαίνει μπροστά, στο πλάι και πίσω από το όχημά σας.

 

2. Επιπρόσθετα της χρήσης των καθρεπτών κοιτάτε πάνω από τον ώμο σας.

Προσέξτε τα τυφλά σημεία, ακόμη και αφού ελέγξετε όλους τους καθρέπτες σας. Όποτε αλλάζετε λωρίδα, ή απομακρύνεστε από το κράσπεδο κοιτάξτε γύρω σας για να δείτε άλλα αυτοκίνητα ή μηχανές.

 

3. Οι διασταυρώσεις απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Προσέξτε ιδιαίτερα τις διασταυρώσεις. Υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να προσέξετε και περισσότερα που μπορούν να πάνε στραβά. Πηγαίνετε αργά και προβλέψτε λανθασμένες κινήσεις από πεζούς.

 

4. Κάνετε σήματα με συνέπεια και πολύ νωρίτερα.

Πάντα να κάνετε σήμα νωρίτερα όταν στρίβετε ή αλλάζετε λωρίδα. Αν εισβάλλετε με τη βία σε μια άλλη λωρίδα μπορεί να προκαλέσετε θυμωμένες ή επιθετικές αντιδράσεις.

 

5. Αναπτύξτε συνεργάσιμο και ευέλικτο χαρακτήρα.

Εστιάστε στο να συγχωρείτε τους άλλους όταν κάνουν λάθη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τεταμένων καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.

 

Άνετη οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο άνετη οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

1. Να λαμβάνετε υπόψη τη φυσική σας κατάσταση.

Χρειάζεστε καλή όραση και καλή ακοή και πρέπει να είστε σε εγρήγορση και με καλά αντανακλαστικά. Μην οδηγείτε ποτέ: -Αν έχετε πιει αλκοόλ -Αν έχετε λάβει φάρμακο με συνταγή ή χωρίς το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία -Αν είστε υπό την επήρεια οποιουδήποτε ναρκωτικού -Αν είστε πολύ κουρασμένοι -Αν είστε συναισθηματικά ταραγμένοι - αυτό μπορεί να σας κάνει απρόσεκτους.

 

2. Επιδιώκετε συνειδητά την απόκτηση του σωστού επιπέδου αντίληψης και συμπεριφοράς.

Ένα απλό κόλπο για να αυξήσετε επίπεδο των δυνατοτήτων και αδυναμιών σας συνειδητά είναι να κάνετε "μια περιγραφή αγώνα ταχύτητας" καθώς οδηγείτε. Αυτό θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα όλων όσων συμβαίνουν. Μπορεί να προσέξετε νέους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλειά σας. Και τέλος, μπορεί να βελτιώσει τη αντίληψη που έχετε για τον εαυτού σας, επαγρυπνόντας σας για πιθανά αδύναμα σημεία και κινδύνους, όπως έλλειψη συγκέντρωσης ή λάθη στην αναμενόμενη συμπεριφορά απο τους άλλους οδηγούς.

 

3. Ως ηλικιωμένος οδηγός, επανεξετάζετε τακτικά την οδήγησή σας.

Η ηλικία από μόνη της δεν είναι καλός δείκτης της ικανότητας οδήγησης. Παρόλα αυτά, σαν ηλικιωμένος οδηγός μπορεί να προσέξετε ότι ο χρόνος αντίδρασής σας, η όραση ή η ακοή σας έχουν μειωθεί. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συστάσεις της οικογενείας σας, των φίλων και άλλων ανθρώπων αναφορικά με τις ικανότητές σας. Ίσως να θελήσετε να κάνετε επαναληπτικά μαθήματα ή να μοιραστείτε τις υποχρεώσεις οδήγησής σας με κάποιον άλλον. Αν προσέξετε ότι η οδήγηση σας προκαλεί μη αποδεκτό στρες ή κινδύνους ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωμένες πληροφορίες για τις δημόσιες μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα σημάδια της μειωμένης ικανότητας για οδηγική ασφάλεια: Σειρά μικρο-ατυχημάτων ή παρά λίγο ατυχημάτων. Αφηρημάδα ή αδυναμία συγκέντρωσης κατά την οδήγηση. Αδυναμία ανάγνωσης συνηθισμένων πινακίδων κυκλοφορίας. Οι άλλοι οδηγοί σας κορνάρουν συχνά. Σας έχουν γίνει συστάσεις για την οδήγησή σας από την αστυνομία, την οικογένεια και φίλους.

 

4. Γίνετε καλοί νυχτερινοί οδηγοί.

Η νυχτερινή οδήγηση μπορεί να γίνει ευχαρίστηση αν γνωρίζετε την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται λόγω της περιορισμένης ορατότητας. Μερικά στοιχειώδη: Κρατήστε τα φώτα πορείας και τα πίσω φώτα σας αναμένα καθ' όλη τη διάρκεια μεταξύ δύσης και ανατολής. Θέστε τα φώτα πορείας σας σε χαμηλή δέσμη όταν κάποιο άλλο όχημα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς και όταν οδηγείτε πίσω απο κάποιο άλλο όχημα. Αν το αυτοκίνητό σας χαλάσει τη νύχτα βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι οδηγοί μπορούν να δουν το αυτοκίνητό σας και να σταματήσουν εγκαίρως. Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου (alarm). Αν είναι δυνατό, βγείτε από το δρόμο. Αποφύγετε να σταματήσετε μετά την κορυφή λόφου, ή αμέσως μετά από στροφή. Προσέξτε ιδιαίτερα τους πλευρικούς ανακλαστήρες φωτός και άλλα βοηθητικά οπτικά σήματα για να διατηρηθείτε στο δρόμο τη νύχτα.

 

5. Ελαττώστε ταχύτητα

Το να πηγαίνετε πολύ αργά μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά όποτε βρίσκεστε σε δύσκολες συνθήκες όπως η ομίχλη, η βροχή, το χιόνι, ή η αντηλιά, μειώστε την ταχύτητά σας. Μην βιάζεστε και μην χάνετε την υπομονή σας.

 

Συμβουλές οδήγησης εντός δρόμου

Συμβουλές για ασφαλείς διαδρομές εντός δρόμου.

1. Ελέγχετε συστηματικά τα ελαστικά σας.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την παρακάτω συντήρηση ρουτίνας: Διατηρείτε τη σωστή πίεση αέρα στα ελαστικά σας. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά σας προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος και μπορείτε να τη βρείτε στο άκρο της πόρτας του οχήματος, το στύλο της πόρτας και το πορτάκι της θήκης γαντιών ή στο πορτάκι των καυσίμων. Αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη. Ο αριθμός που αναφέρεται στο πλάι του ελαστικού δεν είναι η προτεινόμενη πίεση αέρα για το ελαστικό σας -- είναι η μέγιστη πίεση αέρα για το ελαστικό. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση αέρα των ελαστικών σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ελέγξτε το βάθος πέλματος των ελαστικών. Το σωστό βάθος πέλματος βοηθά στην πρόληψη της ολίσθησης, υδρολίσθησης και στο σκάσιμο των ελαστικών.

 

2. Ελαττώστε ταχύτητα

Το να πηγαίνετε πολύ αργά μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά όποτε βρίσκεστε σε δύσκολες συνθήκες όπως η ομίχλη, η βροχή, το χιόνι, ή η αντηλιά, μειώστε την ταχύτητά σας. Μην βιάζεστε και μην χάνετε την υπομονή σας.

 

3. Γίνετε καλοί νυχτερινοί οδηγοί.

Η νυχτερινή οδήγηση μπορεί να γίνει ευχαρίστηση αν γνωρίζετε την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται απο τη μικρή ορατότητα. Μερικά στοιχειώδη: Κρατήστε τα φώτα πορείας και τα πίσω φώτα σας αναμένα καθ' όλη τη διάρκεια μεταξύ δύσης και ανατολής. Θέστε τα φώτα πορείας σας σε χαμηλή δέσμη όταν κάποιο άλλο όχημα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς και όταν οδηγείτε πίσω απο κάποιο άλλο όχημα. Αν το αυτοκίνητό σας χαλάσει τη νύχτα βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι οδηγοί μπορούν να δουν το αυτοκίνητό σας και να σταματήσουν εγκαίρως. Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου (alarm). Αν είναι δυνατό, βγείτε από το δρόμο. Αποφύγετε να σταματήσετε μετά την κορυφή λόφου, ή αμέσως μετά από στροφή. Προσέξτε ιδιαίτερα τους πλευρικούς ανακλαστήρες φωτός και άλλα βοηθητικά οπτικά σήματα για να διατηρηθείτε στο δρόμο τη νύχτα.

 

4. Να λαμβάνετε υπόψη τη φυσική σας κατάσταση.

Χρειάζεστε καλή όραση, καλή ακοή και πρέπει να είστε σε εγρήγορση, με καλά αντανακλαστικά. Μην οδηγείτε ποτέ: - Αν έχετε πιει αλκοόλ, - Αν έχετε λάβει φάρμακο με συνταγή ή χωρίς το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, - Αν είστε υπό την επήρεια οποιουδήποτε ναρκωτικού, - Αν είστε πολύ κουρασμένοι, - Αν είστε συναισθηματικά ταραγμένοι. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν απρόσεκτους.

 

5. Δείξτε προσοχή στις ειδικές απαιτήσεις των διαφόρων εποχών.

Πρέπει να προετοιμάζετε το αυτοκίνητο και τα ελαστικά σας για το χειμώνα νωρίτερα, όπως και για τις άλλες εποχές. Η ομίχλη, οι έντονες βροχοπτώσεις, το χιόνι και ο πάγος, η αντηλιά και η θερμότητα χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις και συντήρηση. Δείτε τις συμβουλές μας για οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες και την ενότητα "Συντήρηση ελαστικού" στον δικτυακό τόπο για περισσότερες πληροφορίες. Συμβουλευτείτε επίσης έναν αντιπρόσωπο της Goodyear.

 

6. Να είστε πιο προσεκτικοί κατά την οδήγηση στην πόλη

Οι πόλεις και οι αστικές περιοχές έχουν αυξημένη κίνηση από πεζούς, τραμ και ποδήλατα μέχρι οχήματα υπηρεσιών, όπως καθαριστήρες δρόμων και απορριματοφόρα. Πρέπει να προσέχετε διπλά. Πρέπει να δείχνετε μεγάλη προσοχή σε ότι συμβαίνει μπροστά, στο πλάι και πίσω από το όχημά σας.

 

Συμβουλές οδήγησης τον χειμώνα

Αυτές οι συμβουλές θα κρατήσουν εσάς και τους συνεπιβάτες σας ασφαλείς όλο το χειμώνα.

1. Προσαρμόστε το αυτοκίνητό σας στο χειμώνα

Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυκτικό της μηχανής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στο κρύο του χειμώνα. Ελέγξτε τα φρένα σας. Αν τα φρένα δεν αποδίδουν σωστά το αυτοκίνητο μπορεί να έλκεται στο πλάι κατά το σταμάτημα. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Ένας φακός, μια κουβέρτα, άμμος ή αλάτι, και μια ξύστρα χιονιού είναι απαραίτητα. Ελέγξτε το καλοριφέρ και τον αποψύκτη. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

 

2. Διατηρήστε το κράτημά σας στο δρόμο

Ρυθμίστε την ταχύτητά σας κατάλληλα πριν στρίψετε για να αποφύγετε την υποστροφή και υπερστροφή. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις για να μειώσετε τις πιθανότητες ολίσθησης. Εφαρμόστε σταθερή πίεση στα φρένα. Μην κάνετε κινήσεις αντλίας. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ΑBS, αυτό θα σταματήσει το αυτοκίνητό σας χωρίς ολίσθηση.

 

3. Προνοήστε

Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται απο τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων. Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό. Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας.

 

4. Προετοιμαστείτε για το απρόσμενο: υποστροφή και υπερστροφή

Πώς να αντιμετωπίσετε την υποστροφή: Το αυτοκίνητο δεν στρίβει όσο θέλετε επειδή τα μπροστινά ελαστικά έχασαν την επαφή τους με το δρόμο. Μην αυξάνετε τη γωνία του τιμονιού σας και μην φρενάρετε γιατί αυτό θα κάνει χειρότερα τα πράγματα. Αντί για αυτό: Πάρτε το πόδι σας από το γκάζι και μην πατήσετε το φρένο. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μεταφερθεί μπροστά. Προσεκτικά μειώστε τη γωνία οδήγησής σας. Θα πρέπει να μπορείτε να επαναφέρετε προσεκτικά το αυτοκίνητό σας στην επιθυμητή πορεία. Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερστροφή: Το αυτοκίνητο στρίβει περισσότερο από ότι θέλετε επειδή τα πίσω ελαστικά έχασαν την επαφή τους με το δρόμο. Κάντε τις παρακάτω ενέργειες προσέχοντας πολύ την ανταπόκριση του αυτοκινήτου: Επιταχύνετε ελαφρά. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μετατεθεί στους πίσω τροχούς. Την ίδια στιγμή στρίψτε το τιμόνι στην ίδια κατεύθυνση προς την οποία ολισθαίνει το πίσω μέρος. Κοιτάξτε προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάει το αυτοκίνητο. Έτσι θα είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε τη διαδρομή του αυτοκινήτου μόλις αρχίσει να ανταποκρίνεται στις διορθώσεις σας.

 

5. Να θυμάστε ότι η τετρακίνηση είναι στην πραγματικότητα ενισχυμένη κίνηση 2 τροχών.

Και οι τέσσερις τροχοί παίρνουν κάποιο μέρος της σχέσης ροπής στρέψης μέσω του συστήματος μετάδοσης αλλά μόνο δύο τροχοί έχουν το πλήρες πλεονέκτημα της εφαρμογής δύναμης από τον κινητήρα. Όταν οδηγείτε με τετρακίνηση σε χιονισμένους, παγωμένους δρόμους το όχημα δεν μπορεί να σταματήσει σημαντικά καλύτερα από ένα όχημα με κίνηση στους δύο τροχούς.

 

6. Αναμενόμενες συνθήκες κατά τη χειμερινή οδήγηση εκτός δρόμου.

Τα παχιά στρώματα σκόνης μπορούν να κρύβουν και κρύβουν κούτσουρα, πέτρες, δοκάρια και κομμάτια πάγου. Το πρώιμο χιόνι συνήθως είναι ευκολότερο να σπρωχτεί από ότι το όψιμο, το οποίο έχει συσσωρευτεί από επιπλέον χιονοπτώσεις. Έχει μια σκληρή στρώση μεταξύ του μαλακού χιονιού και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

 

7. Προσέξτε τους κινδύνους από το χιόνι που συσσωρεύεται κάτω από το τετρακίνητο όχημά σας κατά την κίνηση εκτός δρόμου.

Μπορεί ουσιαστικά να παγώσει τελείως τον κινητήρας σας ακόμη και όταν αυτός δουλεύει. Και η απομάκρυνσή του (Πάγου) μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή του κινητήρα καθαρίζεται συχνά και προσέξτε τις θερμοκρασίες του λαδιού, των υγρών ταχυτήτων και άλλων σημαντικών υγρών. Προσέξτε για κομμάτια πάγου και σκληρού χιονιού που πιάνονται κάτω απο το όχημα και αποκόπτουν τις συνδέσεις φρένων. Όταν διασχίζετε ρηχά σημεία με νερό, προσέξτε για πάγο που επιπλέει και παγωμένα φρένα. Κρατήστε τον κινητήρα σας σε έντονη λειτουργία όσο πιο πολύ μπορείτε κατά την οδήγηση.

 

8. Προσαρμόστε το τετρακίνητο αυτοκίνητό σας στο χειμώνα προσεκτικά!

Ελέγξτε το αντιψυκτικό - αδειάστε και ξαναγεμίστε. Ελέγξτε τους σωλήνες - αντικαταστήστε αν είναι αδύναμοι. Αντικαταστήστε κάθε ιμάντα που έχει ραγίσει ή έχει λειανθεί. Αλλάξτε το λιπαντικό σας με λιπαντικό για χειμερινές συνθήκες. Ελέγξτε το λάδι των ταχυτήτων και άλλα υγρά. Αφαιρέστε κάθε υγρασία που έχει συσσωρευθεί - μπορεί να παγώσει και να προκαλέσει προβλήματα. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών (συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας!). Ελέγξτε τα υγρά του υαλοκαθαριστήρα. Ελέγξτε το σύστημα της εξάτμισης για οπές και διαρροές - τα καυσαέρια είναι δύο φορές πιο επικίνδυνα όταν τα παράθυρα είναι ερμητικά κλειστά!

 

9. Συγκεντρώστε το πληρέστερο κουτί πρώτων βοηθειών που μπορείτε, ιδίως αν οδηγείτε εκτός δρόμου.

Για το κουτί σας χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές δοχείο (μια βαριά τσάντα ή θήκη). Μερικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε: φωτοβολίδες δρόμου, μάλλινες κουβέρτες, καλώδια βραχυκύκλωσης, σνακ, ένα μικρό φουρνάκι, έτοιμες σούπες, κατσαρολικά και σύνεργα φαγητού, χοντρές κάλτσες, καπέλο, γάντια, φάρμακα, αλυσίδες ελαστικών, φτυάρι χιονιού, κερί, αναπτήρα και σπίρτα, φακό και ραδιόφωνο με καινούργιες μπαταρίες, και κάτι να διαβάσετε κατά τη μεγάλη αναμονή. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τις απαραίτητες προμήθειες προσωπικών ειδών.

 

Συμβουλές οδήγησης για όλες τις εποχές

Συμβουλές για να κινηθείτε άνετα όλες τις εποχές.

1. Προσαρμόστε το αυτοκίνητό σας στο χειμώνα

Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυκτικό της μηχανής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στο κρύο του χειμώνα. Ελέγξτε τα φρένα σας. Αν τα φρένα δεν αποδίδουν σωστά το αυτοκίνητο μπορεί να έλκεται στο πλάι κατά το σταμάτημα. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Ένας φακός, μια κουβέρτα, άμμος ή αλάτι και μια ξύστρα χιονιού είναι απαραίτητα. Ελέγξτε το καλοριφέρ και τον αποψύκτη. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

 

2. Αποκτήστε ικανότητες οδήγησης για χειμερινές συνθήκες.

Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται απο τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων. Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό. Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας.

 

3. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, να είστε προετοιμασμένοι για έντονες βροχοπτώσεις.

Διαβάστε το "Συμβουλές για οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο" στο δικτυακό αυτό τόπο. Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε όπως: Υδρολίσθηση και πώς να την αποφύγετε. Οι βρεγμένοι δρόμοι είναι οι πιο επικίνδυνοι - Πώς να αντιμετωπίσετε τις ολισθήσεις - Η σημασία της ελάττωσης της ταχύτητας - Πώς να διατηρείτε τη σωστή απόσταση από τα άλλα οχήματα και να διατηρείτε την έλξη.

 

4. Συγκεντρώστε το πληρέστερο κουτί πρώτων βοηθειών που μπορείτε, ιδίως για την χειμερινή οδήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προετοιμαστείτε για την περίπτωση που κολλήσετε κάπου. Για το κουτί σας χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές δοχείο (μια βαριά τσάντα ή θήκη). Μερικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε: φωτοβολίδες δρόμου, μάλλινες κουβέρτες, καλώδια βραχυκύκλωσης, σνακ, ένα μικρό φουρνάκι, έτοιμες σούπες, κατσαρολικά και σύνεργα φαγητού, χοντρές κάλτσες, καπέλο, γάντια, φάρμακα, αλυσίδες ελαστικών, φτυάρι χιονιού, κερί, αναπτήρα και σπίρτα, φακό και ραδιόφωνο με καινούργιες μπαταρίες, και κάτι να διαβάσετε κατά τη μεγάλη αναμονή. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τις απαραίτητες προμήθειες προσωπικών ειδών. Να διαθέτετε πάντα κουτί πρώτων βοηθειών. Εξασφαλίστε ότι το κινητό σας έχει αρκετή ισχύ μπαταρίας.

 

5. Προετοιμαστείτε νωρίτερα για να καλύψετε τις ειδικές απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών.

Πρέπει να προετοιμάσετε το αυτοκίνητο και τα ελαστικά σας από πολύ νωρίτερα για το χειμώνα όπως και για τις άλλες εποχές. Η ομίχλη, οι έντονες βροχοπτώσεις, το χιόνι και ο πάγος, η αντηλιά και η θερμότητα χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις και συντήρηση. Δείτε τις συμβουλές μας για οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες και την ενότητα "Συντήρηση ελαστικού" στον δικτυακό τόπο για περισσότερες πληροφορίες. Συμβουλευτείτε επίσης έναν αντιπρόσωπο της Goodyear.

 

6. Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε την ομίχλη.

Το καλύτερο είναι να μην οδηγείτε με ομίχλη, αν πρέπει όμως πάρτε τα ακόλουθα μέτρα: –Ελαττώστε ταχύτητα. Αν βλέπετε φώτα πορείας ή πίσω φώτα ελαττώστε και άλλο την ταχύτητά σας. Ένας οδηγός μπορεί να οδηγεί στο κέντρο του δρόμου ή μπορεί να έχει σταματήσει ή μόλις να κινείται. –Οδηγείτε με τα φώτα πορείας σας ρυθμισμένα σε θαμπό φως, ή χρησιμοποιήστε φώτα ομίχλης. –Μην υπερφορτώνετε τα φώτα πορείας σας. Μείνετε μέσα στα όρια του οπτικού σας πεδίου. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε απότομα. Αν η ομίχλη είναι πολύ πυκνή, βγείτε από το δρόμο και σταματήστε. Μην οδηγείτε στα πέντε ή 10 μίλια την ώρα. –Χρησιμοποιήστε τα φλας πολύ πριν στρίψετε και φρενάρετε σύντομα όταν πλησιάζετε σε στοπ για να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.

 

7. Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τους έντονους ανέμους.

Όταν οδηγείτε σε έντονους ανέμους να έχετε υπόψη σας τα εξής: -Οι οδηγοί φορτηγών, οχημάτων αναψυχής, οι "καμπινίστες" και όσοι σύρουν τρέιλερ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. -Ελαττώστε την ταχύτητά σας και διορθώστε το τιμόνι σας όταν πηγαίνετε από μία προστατευμένη σε μια ανοικτή περιοχή . -Ελαττώστε την ταχύτητά σας όταν συναντάτε μεγάλα οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία. -Η έντονη βροχή ή το χαλάζι πολλές φορές συνοδεύουν τους ισχυρούς ανέμους. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για βρεγμένες ή ολισθηρές περιοχές και να προβλέπετε τέτοιες συνθήκες.

 

Οδήγηση 4Χ4 εκτός δρόμου

Συμβουλές οδήγησης 4x4

1. Ελέγχετε συστηματικά τα ελαστικά σας.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την παρακάτω συντήρηση ρουτίνας: Διατηρείτε τη σωστή πίεση αέρα στα ελαστικά σας. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά σας προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος και μπορείτε να τη βρείτε στο άκρο της πόρτας του οχήματος, το στύλο της πόρτας και το πορτάκι της θήκης γαντιών ή στο πορτάκι των καυσίμων. Αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη. Ο αριθμός που αναφέρεται στο πλάι του ελαστικού δεν είναι η προτεινόμενη πίεση αέρα για το ελαστικό σας -- είναι η μέγιστη πίεση αέρα για το ελαστικό. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση αέρα των ελαστικών σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ελέγξτε το βάθος πέλματος των ελαστικών. Το σωστό βάθος πέλματος βοηθά στην πρόληψη της ολίσθησης, υδρολίσθησης και στο σκάσιμο των ελαστικών.

 

2. Ελαττώστε ταχύτητα

Το να πηγαίνετε πολύ αργά μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά όποτε βρίσκεστε σε δύσκολες συνθήκες όπως η ομίχλη, η βροχή, το χιόνι, ή η αντηλιά, μειώστε την ταχύτητά σας. Μην βιάζεστε και μην χάνετε την υπομονή σας.

 

3. Γίνετε καλοί νυχτερινοί οδηγοί.

Η νυχτερινή οδήγηση μπορεί να γίνει ευχαρίστηση αν γνωρίζετε την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται απο τη μικρή ορατότητα. Μερικά στοιχειώδη: Κρατήστε τα φώτα πορείας και τα πίσω φώτα σας αναμένα καθ' όλη τη διάρκεια μεταξύ δύσης και ανατολής. Θέστε τα φώτα πορείας σας σε χαμηλή δέσμη όταν κάποιο άλλο όχημα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς και όταν οδηγείτε πίσω απο κάποιο άλλο όχημα. Αν το αυτοκίνητό σας χαλάσει τη νύχτα βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι οδηγοί μπορούν να δουν το αυτοκίνητό σας και να σταματήσουν εγκαίρως. Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου (alarm). Αν είναι δυνατό, βγείτε από το δρόμο. Αποφύγετε να σταματήσετε μετά την κορυφή λόφου, ή αμέσως μετά από στροφή. Προσέξτε ιδιαίτερα τους πλευρικούς ανακλαστήρες φωτός και άλλα βοηθητικά οπτικά σήματα για να διατηρηθείτε στο δρόμο τη νύχτα.

 

4. Να λαμβάνετε υπόψη τη φυσική σας κατάσταση.

Χρειάζεστε καλή όραση, καλή ακοή και πρέπει να είστε σε εγρήγορση, με καλά αντανακλαστικά. Μην οδηγείτε ποτέ: - Αν έχετε πιει αλκοόλ, - Αν έχετε λάβει φάρμακο με συνταγή ή χωρίς το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, - Αν είστε υπό την επήρεια οποιουδήποτε ναρκωτικού, - Αν είστε πολύ κουρασμένοι, - Αν είστε συναισθηματικά ταραγμένοι. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν απρόσεκτους.

 

5. Δείξτε προσοχή στις ειδικές απαιτήσεις των διαφόρων εποχών.

Πρέπει να προετοιμάζετε το αυτοκίνητο και τα ελαστικά σας για το χειμώνα νωρίτερα, όπως και για τις άλλες εποχές. Η ομίχλη, οι έντονες βροχοπτώσεις, το χιόνι και ο πάγος, η αντηλιά και η θερμότητα χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις και συντήρηση. Δείτε τις συμβουλές μας για οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες και την ενότητα "Συντήρηση ελαστικού" στον δικτυακό τόπο για περισσότερες πληροφορίες. Συμβουλευτείτε επίσης έναν αντιπρόσωπο της Goodyear.

 

6. Να είστε πιο προσεκτικοί κατά την οδήγηση στην πόλη

Οι πόλεις και οι αστικές περιοχές έχουν αυξημένη κίνηση από πεζούς, τραμ και ποδήλατα μέχρι οχήματα υπηρεσιών, όπως καθαριστήρες δρόμων και απορριματοφόρα. Πρέπει να προσέχετε διπλά. Πρέπει να δείχνετε μεγάλη προσοχή σε ότι συμβαίνει μπροστά, στο πλάι και πίσω από το όχημά σας.

 

Συμβουλές για ελαφρά φορτηγά

Χρήσιμες συμβουλές για οδήγηση ελαφρών φορτηγών.

1. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι κακός σύμβουλος

Πολλοί οδηγοί νομίζουν ότι τα ελαφρά φορτηγά (pickups, SUV και minivan) είναι πολύ ασφαλέστερα από τα αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ελαφρά φορτηγά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν σε ένα ατύχημα. Παρόλα αυτά, τα φορτηγά μπορεί να είναι πιο δύσκολα στους ελιγμούς πράγμα που δημιουργεί κινδύνους. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το αυξημένο βάρος και μέγεθος του οχήματός σας δεν θα σας προστατέψει απαραίτητα σε μια σύγκρουση.

 

2. Τα βαρύτερα και ψηλότερα οχήματα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για άλλους οδηγούς.

Τα ελαφρά φορτηγά είναι σε γενικές γραμμές βαρύτερα και ψηλότερα, έτσι οι προφυλακτήρες τους μπορεί να είναι θανάσιμος κίνδυνος για τα μικρότερα αυτοκίνητα κατά τη σύγκρουση. Οι οδηγοί των ελαφρών φορτηγών θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που θέτουν στα μικρότερα οχήματα.

 

3. Αναπτύξτε τις ικανότητες που απαιτούνται για την ασφαλή ρυμούλκηση τρέιλερ.

Τα ελαφρά φορτηγά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη ρυμούλκηση τρέιλερ για σκοπούς που κυμαίνονται από την γενική ρυμούλκηση μέχρι τα τροχόσπιτα και τις βάρκες. Δεν είναι εύκολο να ελιχθείτε σε γωνίες και να αλλάξετε λωρίδα όταν ρυμουλκείτε ένα επιπλέον όχημα. Ακόμη και η όπισθεν μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Όπως και η οδήγηση σε ανηφόρα ή κατηφόρα. Μερικά βασικά σημεία που πρέπει να έχετε υπόψη: Μην ρυμουλκείτε πολύ μεγάλο βάρος - Χρησιμοποιήστε το σωστό άγκριστρο & λοιπό εξοπλισμό - Φορτώστε σωστά το τρέιλερ - Ζητήστε βοήθεια. Κατά τη σύνδεση χρησιμοποιήστε σωστούς τροχούς και ελαστικά. Προσθέστε ιπποδύναμη, αποφύγετε την υπερθέρμανση, κρατήστε το όχημα ρυμούλκησης επίπεδο.

 

4. Δημιουργήστε ένα πλήρες κουτί με απαραίτητα αντικείμενα , ιδίως για την χειμερινή οδήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προετοιμαστείτε για την περίπτωση που κολλήσετε κάπου. Φροντίστε να διαθέτετε γρύλο και καλώδια κατάλληλα για το βάρος και το μέγεθος του φορτηγού σας. Για το κουτί σας χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές δοχείο (μια βαριά τσάντα ή θήκη). Μερικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε: φωτοβολίδες δρόμου, μάλλινες κουβέρτες, καλώδια βραχυκύκλωσης, σνακ, ένα μικρό φουρνάκι, έτοιμες σούπες, κατσαρολικά και σύνεργα φαγητού, χοντρές κάλτσες, καπέλο, γάντια, φάρμακα, αλυσίδες ελαστικών, φτυάρι χιονιού, κερί, αναπτήρα και σπίρτα, φακό και ραδιόφωνο με καινούργιες μπαταρίες, και κάτι να διαβάσετε κατά τη μεγάλη αναμονή. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τις απαραίτητες προμήθειες προσωπικών ειδών. Να διαθέτετε πάντα κουτί πρώτων βοηθειών. Εξασφαλίστε ότι το κινητό σας έχει αρκετή ισχύ μπαταρίας.

 

5. Προετοιμαστείτε νωρίτερα για να καλύψετε τις ειδικές απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών.

Πρέπει να προετοιμάσετε το φορτηγό και τα ελαστικά σας από πολύ νωρίτερα για το χειμώνα όπως και για τις άλλες εποχές. Η ομίχλη, οι έντονες βροχοπτώσεις, το χιόνι και ο πάγος, η αντηλιά και η θερμότητα χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις και συντήρηση. Δείτε τις συμβουλές μας για οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες και την ενότητα "Συντήρηση ελαστικού" στον δικτυακό τόπο για περισσότερες πληροφορίες. Συμβουλευτείτε επίσης έναν αντιπρόσωπο της Goodyear.

 

Οι συμβουλές οδήγησης προέρχονται από την GoodYear